@author_anette_moe

Tur til Danmark, 10. – 12. mai 2018

Torsdag 10. mai starter dagen tidlig hjemme hos oss. To spente barn spretter ut av sengene selv om klokka bare er fem om morgenen, og de sovnet sent fordi de gledet seg til å reise. På veien plukker vi opp svigermor, Tove, som var så sporty og bli med på kort varsel da mannen ikke fikk til å være med likevel. Turen går ned til fergekaia i Kristiansand der Superspeed venter. Vi er så heldige å ha blitt invitert til Danmark av Visit Aalborg.

Overfarten går som en drøm. Det dypblå havet ligger stille som et stuegulv foran oss. Sola står høyt på himmelen og speiler seg i de lette krusningene. Kalenderen viser mai måned, men det føles som en sommerdag midt i juli.

 

Aktiviteter for hele familien

Nordsøen Oceanarium
Først på programmet står et besøk på Nordsøen Oceanarium som kun ligger et steinkast unna havna i Hirtshals. Her blir vi godt tatt imot av representanter fra Visit Aalborg, Brandheroes og en guide fra Nordsøen Oceanarium. Vi blir ønsket velkommen, og får god informasjon om hva som skal foregår de neste tre dagene.

På Oceanariumet lærer vi om havets natur og dyreliv. Vi får oppleve et bredt utvalg av dyr og planter som lever i Nordsjøen. Det er to år siden vi sist var her, og det er like spennende i dag som den gang. Det mest fascinerende er nok månefisken, eller klumpfisken. En merkelig skapning med en særegen kroppsfasong. Månefisken kan bli opptil 3,5 meter lang og veie over 2300 kg. Vi får se når en dykker hopper uti tanken til den gigantiske fisken, og mater den. Månefisken har en spesiell måte å spise på ved at den suger maten inn i munnen med vakuum, akkurat som en støvsuger. Det er ganske morsomt å følge med på matingen.

På Oceanariumet har de et apparat som måler og sammenligner styrken vi har i klypa med styrken til strandkrabber, store krabber og hummere. Vi bruker lang tid her, og barna synes det er så gøy å teste hvor sterke de er.  Jeg er svært fornøyd med å være like sterk i klypa som en hummer. Vi får også oppleve mating av de søte selene, og lekt masse utendørs i de gøye lekeapparatene. Det er helt perfekt at barna får løpe fra seg her etter noen timer på båten.

Aalborg Zoo
Etter en god natts søvn besøker vi Aalborg Zoo, en kort kjøretur fra hotellet vi bor på. I parken kommer vi tett på dyrene, og får oppleve dyr som vi ikke har i dyrepark hjemme i Norge, som for eksempel elefanter og isbjørner. ”De leker jo som oss, mamma!” utbryter sønnen min begeistret når han ser de store hvite bjørnene leke med en ball i vannet. Det er stor stas å bli kjent med de ulike dyreartene i den intime og eksotiske parken. 

Klatreparken
Rett ved siden av Aalborg Zoo ligger Klatreparken. I Klatreparken får både barn og voksne utfolde og utfordre seg både fysisk og psykisk. Lider man av høydeskrekk, er en tur i parken en perfekt trening i eksponering. Barn blir sterkere fysisk, får bedre balanse og opplever mestring når de kommer seg gjennom de ulike løypene av forskjellig vanskelighetsgrad.

Løypene snor seg fra tre til tre høyt oppe i lufta.

 

”Se, mamma! Jeg kan fly!” hyler datteren min idet hun hiver seg ut fra en plattform oppe i et tre og seiler under en line frem til neste tre. Ekstra stas er det at barna tør å kaste seg utfor selv om det ikke står noen instruktør på andre siden. Vi fikk beskjed om at vi kunne rope dem bort for å hjelpe, men barna vil prøve på egenhånd. De har aldri vært i klatrepark før, men de klarer seg utrolig bra og syntes det er så gøy at jeg forstår at dette er noe som må gjentas hjemme i Norge. Men neste gang velger jeg et annet antrekk når jeg skal klatre.

I kaoset på morgenen glemte jeg nemlig Klatreparken og tenkte bare på besøket i Aalborg zoo, og siden det er varmt som en sommerdag har jeg kledd meg i kjole. Vi får oss i det minste en god latter fordi stilen min blir en anelse rar der jeg prøver å skjule mest mulig idet jeg svever over menneskene på bakken under meg.

Vestre fjordpark
Det blir også tid til en liten tur til Vestre Fjordpark. Når vi parkerer, slår det meg at jeg har vært her for mange år siden. Parken har imidlertid blitt betydelig oppgradert siden den gang. Det er mulighet for å bade, padle i kano og kajakk, vindsurfe eller sole seg og nyte den fine naturen ved fjorden. Et nydelig fristed ikke langt fra Aalborgs pulserende byliv.

 

Fårup Sommerland
Siste dagen i Danmark tilbringer vi i Fårup sommerland. Badeparken er stengt, men de har utallige attraksjoner for dem som liker fart og spenning. De ansatte møter oss med smil og er svært behjelpelige. Ungene hviner av glede i berg-og-dalbaner, rafting og på hoppepute. Den flotte parken byr på opplevelser både for foreldre og barn og er absolutt verdt et besøk.

 

Aalborg Hotel
Under oppholdet vårt bor vi på et lite, intimt hotell sentralt i Aalborg. I umiddelbar nærhet finnes gågater, restauranter, Jomfru Ane Gade og den nye vannkanten. Frokostbuffeten er variert og smakfull med mye hjemmelaget mat, og betjeningen er utrolig imøtekommende.

Mat og drikke
Det mangler ikke på mat og drikke på turen. På Color Line er det gjort klart en lunsjpakke til reisefølget, god fiskerett på Nordsøen Oceanarium og middag på Flammen restaurant på kvelden. Den store grillbuffeten bugner av over 15 ulike kjøttretter, i tillegg til en velfylt salatbar og annet tilbehør som pommes frites, fløtegratinerte poteter og utallige smakfulle sauser. Vi kan drikke og spise så mye vi vil. Stemningen er lun og varm. Vi sitter ved bordet lenge og nyter middag og dessert.

I Aalborg zoo får vi servert en deilig sandwich med kylling og bacon, og middag på Aalborg Street Food – The Lighthouse som ligger nydelig plassert ved Skudehavnen i Vestbyen. Her er det noe for enhver smak. Inne i den store, urbane hallen som tidligere var en møbelfabrikk, finner vi 16 spisesteder med mat fra hele verden. Det yrer av liv og stemningen er god blant gjestene som sitter ved de mange langbordene. Her skapes en fellesskapsfølelse der kjente og ukjente gjester sitter side om side og nyter god mat og drikke. Målet bak dette kule konseptet er å levere gatemat til overkommelige priser, samtidig som kvalitet og smak står i fokus. 

Siste dagen henter vi oss en valgfri baguette på den italienske restauranten Azzurra. Betjeningen er svært serviceminded og barna får velge akkurat det de vil ha på baguetten. I Fårup sommerland bruker vi matkupong vi har fått utlevert og velger akkurat den maten vi har lyst på.

 

Takk for denne gang

Vi ønsker å takke for denne fantastiske muligheten vi fikk. Vi kunne ikke bedt om en finere og mer opplevelsesrik tur. Det er så utrolig mye å finne på, både for store og små, i Aalborg og omegn. Danskene er smilende og behjelpelige, og vi forstår raskt hvorfor uttrykket: ”Det er deilig å være norsk i Danmark”, fortsatt er gjeldende. Været var helt fantastisk! Det var strålende sol og varmt hver eneste dag.

Vi er så heldige å bo nærme kaia i Kristiansand, og ferieturene i oppveksten min gikk ofte til det deilige nabolandet. Det er så fantastisk at våre barn nå får oppleve det samme.

Tusen takk til alle som gjorde denne turen mulig!

Anette Moe

Tilmeld deg vårt nyhetsbrev

Tilmeld deg vårt nyhetsbrev og få tips til gode ferieopplevelser og aktuelle arrangementer i Aalborg.